ADS 468x60

Rabu, 26 September 2012

Bagaimana Solat Kita?

Selalu kita dengar ustazah/ustaz kita kata "Solat itu dapat mencegah seseorang daripada melakukan kemungkaran." Tapi betul kah? Namun, sejauh mana solat itu berkesan dalam mencegah seseorang itu daripada melakukan kerosakan di muka bumi Allah ini? 
Ya, setiap apa yang Allah perintahkan kepada hamba-hambaNya penuh dengan kebaikan. Allah memerintahkan sesuatu hukum untuk dipatuhi oleh manusia bukanlah satu perkara yang sia-sia. Walhal walau perkara itu di anggap kecil, pasti padanya kebaikan dan penuh dengan maksud tersirat. Umpama Allah 'memerintahkan' agar daun gugur ke bumi. Padanya juga ada 'petunjuk' dan 'sebab' yang kita sendiri pun tidak dapat membongkarnya.
Demikianlah dengan solat. Allah memerintahkan kepada kita untuk mengabdikan diri kepadaNya ketika duduk, berdiri, baring dan dalam apa jua keadaan. Pada solat itu terdiri daripada gerakan-gerakan badan- berdiri, rukuk, sujud yang dituruti dengan hati yang memuji kesempurnaan Allah SWT. Setiap kali kita mengangkat takbir, kita mengucapkan pujian kebesaran kepada Allah. Kemudian apabila kita rukuk, sujud, ikhtidal seiring kita memuji dan membesarkan keagungan Allah SWT.
Lantas dengan kehadiran hati yang khusyuk semasa berhadapan dengan Allah SWT memberi kesan kepada hati itu seterusnya memberi kesan kepada anggota-anggota badan yang lain untuk menjauhi maksiat. 
Justeru, dari hatilah bermulanya pencegahan diri daripada melakukan kerosakan di muka bumi Allah. Apabila hati itu penuh dengan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah, maka menzahirkan anggota-anggota badan yang turut 'patuh' pada perintah tuhannya. 
Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud;
"Ketahuilah bahwa pada jasad terdapat segumpal daging, jika ia baik maka baiklah seluruh jasadnya, jika ia buruk maka buruklah seluruh jasadnya, ketahuilah itu adalah hati"
(Hadis Shahih Bukhari)
Manakala Imam al-Ghazali pun di dalam kitabnya Ihya Ulumuddin menyatakan, 
"Hati itu ibarat raja, manakala anggota- (tangan, kaki, mulut, mata dll) itu ibarat rakyatnya. Jika baik raja itu, baik juga rakyatnya. Demikianlah hati, jika hati itu baik maka baiklah seluruh anggotanya"
Solat itu Pencegah Maksiat 
" Setiap hari dia solat, tapi setiap kali itu jugalah dia maksiat" 
" Semalam nampak pak din kat Masjid bersolat, hari ni nampak pula kat kedai nombor"
" Solat tak pernah tinggal, mengumpat pun tak pernah tinggal" 
Mari kita renungkan sama-sama. Mengapa boleh jadi sedemikian rupa? Kita tahu dan yakin solat itu mencegah diri daripada kejahatan dan maksiat. Allah juga telah nyatakan di dalam kitabNya yakni sesungguhnya solat itu dapat mencegah diri daripa kejahatan dan kemungkaran. Tapi, mengapa masih melakukan maksiat? Mengapa masih berada di 'jalan' yang sama?

Di dalam al-Quran, Surah al-Ma'un ayat 4-5,  Allah menyebut tentang orang-orang yang celaka di dalam solatnya.
"Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yg solat, (iaitu) orang-orang yang lalai daripada solatnya."
Maksud celaka di sini, solat itu sendiri tidak mendatangkan manfaat kepada dirinya sendiri sekalipun dia melakukan solat. Mereka tergolong di dalam golongan orang-orang yang lalai. Siapakah orang-orang yg lalai? Mereka ialah;
1) Orang-orang yang tidak menghargai serta melalaikan perlaksanaan dan waktu-waktu solat. 
2) Orang yang secara jasadnya sedang melakukan solat, tetapi hatinya tidak fokus/hadir bersama di dalam solatnya.
3) Mereka yang sentiasa melakukan solat tetapi dalam masa yang sama membiarkan dirinya di dalam kebinasaan iaitu dengan melakukan maksiat kepada Allah. Iyya uzubillah~
4) Orang yang terpaksa melakukan solat bukan kerana Allah SWT. Dia melakukan solat dengan niat untuk memperlihatkan amalan solatnya kepada makhluk.
5) Orang yang menunaikan solat semata-mata mengejar kepentingan dunia seperti melakukan solat demi pangkat, jawatan dan gelaran (Alim dan warak) daripada manusia.
Semoga Allah memelihara diri kita daripada tergolong bersama-sama mereka yang lalai. Dan semoga Allah tetapkan langkah kita agar istiqamah di jalanNya, tergolong di kalangan mereka yang mengutamakan solat di awal waktu serta mengutamakan urusan ukhrawi semata-mata mengharap keredhaan Allah SWT.
Muhasabah Solat Kita
Memang secara lisan senang sahaja kita menyebut solatlah dengan khusyuk tetapi untuk melakukannya perlukan mujahadah. Melakukannya terasa payah hatta al-Junaid; seorang sufi agung islam itu mengatakan:
"Kadangkala aku mengandai-andaikan syurga dan kenikmatan ketika mendirikan solat. Kadangkala mengingatkan urusan duniaku saat solat. Kadangkala aku tidak merasa aman ketika mendirikan solat. Kadangkala sepertiga hatiku memikirkan bacaan solat, sepertiga lagi memikirkan perkara sebelum & sesudah solat yang telah dan akan aku kerjakan. Sedangkan sepertiga lagi hatiku dipenuhi keresahan yang aku tidak tahu sebabnya. "
Sedangkan seorang sufi agung sendiri diganggu oleh syaitan ketika mendirikan solat apatah lagi kita yg biasa-biasa sahaja ni? 
Ketahuilah fudhail bin Iyyad memberitahu:
"Sebenarnya fitnah bukanlah engkau diperkatakan sesuatu yg tidak ada pada dirimu. Tetapi, hatimu yang masih dipenuhi kecintaan dan bertuhankan sesuatu selain Allah itulah sebenarnya fitnah keatasmu. "

Kesimpulannya,  marilah kita sama-sama muhasabahkan diri,  melihat kekurangan dan kesalahan kita di dalam solat. Janganlah kita sekadar solat kerana semata-mata mengikut suruhan Allah sahaja. Hayati setiap apa yang kita lafazkan. Tidak perlu untuk faham keseluruhan sekali gus, biar sedikit tetapi berlanjutan. Jika pada awal, mulakan memahami bacaan iftitah di dalam bahasa melayu, kemudian jika telah faham dan ingat, berpindahlah pula ke bacaan yang lain. 
Tiada gunanya kalau kita sekadar membuat rukun solat namun tiada satu pun yang dapat menyentuh hati kita. Justeru, solatlah bersungguh-sungguh dengan menghayati setiap bacaannya . Ketahuilah Allah tidak melihat jenama telekung, jubah atau baju melayu apa yang kita pakai tetapi Allah hanya melihat hati kita dlm kekhusyukan melaksanakn solat.
Wallahu Ta'ala A'lam.
- Artikel iluvislam.com

0 komen:

Catat Ulasan